fredag, oktober 26, 2007

The Mysteries of Norrland


David följer budgivningen via sms.

I kväll klockan 20:00 visas K Special-dokumentären Tillflykt, om David Sandströms två år långa jakt på ett hus. En karg, poetisk resa genom fastighetsletandets föga glamorösa tillvaro i Västerbottens inland.
Jag såg filmen på en förhandsvisning på Zita i måndags. Den var fin, lite splittrad möjligtvis. Bara att försöka morfa samman Sara Lidman, Sune Jonsson och David Sandström i ett och samma program är rätt risky. Filmens ambition verkar vara att fånga Davids förhållande till Västerbotten, med Sunes bilder och Sara texter som ett slags bakgrundsfond – och det lyckas den med. Men när den plötsligt levererar nytt, avgörande stoff gällande Davids morfar – som tog livet av sig på sextiotalet och vars öde skisseras fram på Davids platta Om det inte händer något innan imorgon så kommer jag – skiftar tyngdpunkten något.
Bästa scenen är således när David just fått fatt i morfars psykjournaler, och sitter och läser dem iförd Metallica-tröja och djupa ringar under sina glansiga ögon.
I journalerna, skrivna av någon norrländsk shrink året då morfar Sigvard Nilsson hängde sig, står i princip hela människoödet utskrivet, utförligt och detaljerat. Sigvard var tyngd av hjärtesorg och ekonomiska bekymmer. Bruket gick dåligt. Kvinnan han egentligen älskade ville inte ha honom. Att han aldrig fick en son var ett nederlag. Och så sista noteringen: »Sigvard Nilsson har avlidit genom suicid.«
I somras berättade David för mig att om de där journalerna funnits tillgängliga innan han börjat skriva plattan så hade det inte blivit någon platta. Då hade han inte ägnat 3,5 år åt ett ekonomiskt självmordsprojekt. Då hade vi inte fått den fantastiska musiken. Och det hade heller aldrig blivit någon dokumentär.
Faktabrist som bränsle för konsten.
Detta apropå informationssamhället.

Vill ni se David Sandström bjäbba med Torgny »Toggan« Lindgren om skillnaden mellan att konstruera och att skapa organiskt, klicka här.

5 Kommentarer:

Blogger Jonas skrev...

Jag ville bara föra till protokollet att jag läste den här texten idag, samma dag som den lades ut. För jag kollar av någon anledning in här nästan varje dag. Och det är nästan en så invand reflex att direkt konstatera att inget uppdaterats att jag höll på att gå vidare till någon annan sida.

oktober 26, 2007 2:06 em  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Nu får jag lite ångest för de trettio gånger du knappat in min webbadress sedan förra inlägget.

oktober 26, 2007 2:09 em  
Blogger Alexandra Malmqvist-Olsson skrev...

Åh Konrad! Jag blir lika glad varje gång du uppdaterar din fina blogg!!! Svärmor ringde mig och tyckte att jag skulle se Tillflykt men jag hade fullt upp med din gudson sen glömde jag helt bort det, men nu ska jag se!

oktober 27, 2007 10:07 em  
Blogger Alexandra Malmqvist-Olsson skrev...

Kära hjärtanes vilken fin dokumentär, jag älskar Västerbotten!

Hittade förresten ett exemplar av Sara Lidmans Hjortronlandet från -55 i bokhyllan. Du får låna om du vill!

oktober 28, 2007 12:02 fm  
Anonymous norrbottniskan skrev...

åh vad vackert, dokumentären berörde mig verkligen! jag sitter här på andra sidan atlanten och känner något som liknar sorg över att jag lämnat min bygd. önskar jag kunde hitta hem och spåra bakåt som david.

november 04, 2007 3:29 fm  

Skicka en kommentar

<< Hem