tisdag, augusti 14, 2007

Dramas och Duchovnys dekadens peppar igång teveseriesäsongenRäknas ett vidöppet lägenhetsfönster som ett sätt att »ta vara på värmen«? Jag vet inte och jag bryr mig inte. För sedan jag kom tillbaka från Umeå för två veckor sedan har jag fullkomligt vältrat mig i sensommarsäsongens utbud av teveserier.
Jag har förälskat mig i Mad Mens stilsäkra skildring av 1960-talets reklambyråer i New York. Jag har fallit till föga för Flight of the Conchords och småfnittrat mig igenom de löjliga nya zeeländarnas sång- och sketchkomedi. Jag har kollat ikapp Entourage och sett serien bli roligare och roligare under säsong 4, med Johnny Dramas kanindräktspippande i slutet av avsnitt 7 som ett exempel på de ständiga skrattfesterna.
Jag har sett och ratat surfing-pekoralet John from Cincinnati (läs mer här). Jag har blivit besviken på det historiska baseball-dramat The Bronx is Burning, där skådisstorheter som John Turturro och Oliver Platt vadar trögt genom ett illa skrivet manus. Kunde bli bra, blev bara sorgligt.

Men mest har jag fastnat för pre-air-avsnittet av Californication, med David Duchovny som runtknullande, whisky-alkad skrivkrampsförfattare i Los Angeles. Självömkligt bitter över att hans ex-fru snart ska gifta om sig och att hans karriär är körd i botten. Enda jobberbjudandet är ett bloggerbjudande och hans one-hit-wonder-roman God hates us all har blivit förvandlad till en film med namnet A Crazy Little Thing Called Love, huvudrollsbesatt med ett »fiktivt« skådespelarpar vid namn Tom och Katie.
Kanske borde jag ha känt en lite besk, lätt lundellsk, bismak i alla scener där den medelålders Duchovny guppar runt bland en massa unga, blottade, hollywoodska silikonbröst. Men det var något i dekadensen som var så barnsligt roligt.
Hur han hämtar sin dotter endast iklädd t-shirt, kalsingar och boots, bara för att han i all hast glömt brallorna hos en gift älskarinna när dennes man kom på dem i sängen. Och hur hans dotter sedan upptäcker att det ligger en naken kvinna i hans sovrum när de kommer hem, varpå dottern frågar: »There’s no hair on her vagina, is she okay?«
Eller hur han slentrianraggar upp en beundrarinna i bokaffären (när han själv är där och bläddrar sin egen bok) för att sedan, när de i nästa klipp hamnat i sänghalmen, blir utsatt för upprepade snytingar i fejan av den unga skönheten. En händelse som aldrig riktigt får sin förklaring men som skapar extra komik i nästa sexscen, då han livrädd ryggar tillbaka när damen-för-stunden gör några hastiga rörelser: »What’s wrong?« »I was just making sure you weren’t gonna hit me.«
Californication har potential att bli precis den typ av teveseriebagatell man ser fram emot mest att kolla på. Inte lika storartad som ett Mad Men eller en Dexter. Men lika löjligt rolig som en Entourage-scen där Drama dunkar på en kanin.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem