måndag, april 02, 2007

Final Exits furiösa (och nostalgiska) comeback-spelning


Foto: Annika Berglund, Rockfoto.nu

Helgen innan veckan jag ska flytta gör jag det strategiskt tveksamma att åka upp till Umeå.
Huvudanledningen till helgvistelsen var förstås att överösa min älskade gudson – som jag inte sett på ett halvår – med presenter och lekar i en förhoppning om att han kommer komma ihåg mig nästa gång vi ses. Men den mest omtumlande upplevelsen var ändå att se Final Exit – Sveriges kanske allra bästa, allra hårdaste och allra mest ironiska hardcore-akt någonsin tillika David Sandströms och Dennis Lyxzéns »sidoband« under åren med Refused – göra en mycket oväntad återförening på Umeå Open i lördags natt.
Det var tio år sedan de spelade senast, på hardcore-scenens hovscen på ungdomsgården Galaxen i centrala Umeå. Jag och Samuel, min medredaktör på fanzinet Flare, gick dit och fick uppleva den hårdaste, mest brutala, mest vanvettiga spelning vi någonsin sett i våra liv. Det var nakendans, våldsamma stage-diveningar, den brutala »wall of death« – då en handfull ur publiken armkrokade sig till en mänsklig vägg och sprang rakt in i publikhavet – samt ett oräknerligt antal obligatoriska circle pits.
Innan spelningen i lördags satt jag och Samuel och drack öl och drömde oss tillbaka och förbannade att vi den kvällen för tio år sedan hade lämnat spelningen i förtid – »lika bra att hämta ut från garderoben innan det blir trångt« – vartefter vi senare fick höra om den legendariska circle piten som under ett extranummer slingrade sig genom hela lokalen, ner tre trappor till källaren och sedan upp till konsertlokalen igen, allt medan hela bandet klädde av sig nakna.
Så i lördags stod vi där framme vid scenen en bra stund innan spelningen började och tänkte väl att den här gången ska vi banne oss inte missa något. Och i ärlighetens namn tänkte vi nog också att inte kan väl Umeå-publiken någonsin röja så hårt som de röjde för tio år sedan?
Som vi misstog oss.
Redan efter första låten – den klassiska Proficiency, inledningsspåret på deras andra och sista platta Umeå – var publiken i upplösningstillstånd. Någon hade plockat bort kravallstaketet och jag hamnde snabbt i kläm mellan scenen och typ hundra hardcore-utsvultna och förmodat före detta straight edgare som bortom all vett och sans pressade sig framåt mot scenkanten, med mina lår som enda emballage.
Jag hade glömt bort vilken urladdning det var att befinna sig därnere i publikhavet, i piten, och känna en hord av svettiga kroppar trycka sig mot en, alla skrikandes med i texterna, alla med armarna hyttade på scenen, alla i underförstått samförstånd kring det våldsamma: hur vi solidariskt stödde upp det ett regn av stage-divande, sneaker-klädda, army-pants-utrustade hardcore-kids.
Så. Jävla. Hårt.
Fast de var ju inte riktigt kids längre. Vi hade alla åldrats tio år. Hela publiken var som en enda stor återförening. »Alla« var där: folk från hela hardcore-scenens alla akter – Separation, Saidiwas, Eclipse, Refused, Plastic Pride – samt ett oräknerligt antal gamla hardcore-fanatiker. Jag såg folk nere i piten jag förmodligen inte sett sedan den där sista Final Exit-spelningen.
Men det hann man faktiskt inte tänka på, inte till en början i alla fall. Man var fullt upptagen med att roa sig över säkerhetsvakternas ständiga påtryckningar. »Ni måste lugna er, annars brakar scenen ihop!« Att publiken omedelbart orsakade en säkerhetsrisk kändes bara som en bekräftelse på att röjet fanns kvar med oförminskad kraft. Till råga på det lät faktiskt bandet inte nämnvärt mesigare än för tio år sedan: rundgången tjöt tinnitus-framkallande, Dennis drop-kickade old school-mässigt, David sjöng med samma avgrundsvråliga röst och rytmsektionen – som kvällen till ära bestod av Jens »Rens« Nordén, en av Umeås i särklass mest mytomspunna musiker, still going strong sedan 1987 – dundrade på med samma råa, hjärndöda snabbhet.
Den ena av två gånger man började ana att detta ändå kanske var en enda stor nostalgifest var när Dennis – med ett barnsligt nöjt flin, det var enligt utsago han som propsat på återföreningen – började mumla något halvsentimantalt om hur »livet går i cirklar, nu står vi här igen, tio år senare«. Den andra var när David uppviglande skrek till publiken: »Ni är ett degenererat pack, eller hur?!!«
Nja, tänkte jag, jag har just köpt bostadsrätt.
Fyrtio minuter in i giget, efter att man blivit genomdrypt av svett och blåmärkt av trängsel, efter att allt fler säkerhetsvakter kallats in – Davids muskulösa storebror »Stor-Knasse« klarade inte själv, trots en enträgen insats, att hålla ordning på oredan – avslutades spelningen med att en arrangör skamset gick upp på scenen och förklarade att säkerhetschefen ansåg det hela ohållbart: hela schabraket till scen höll helt enkelt på att rasa sönder.
Folk stod kvar och buade och skrek och applåderade i tio minuter efteråt.
Det var faktiskt ganska vackert.

11 Kommentarer:

Anonymous myrica skrev...

"Nja, tänkte jag, jag har just köpt bostadsrätt."
haha, jag skrattar i hjäl mig!

april 03, 2007 10:26 fm  
Blogger Jonas skrev...

Ja, den rolig! Mer sånt.

Och mindre "Så. Jävla. Hårt." Snart kommer du väl skriva "Så. Jävla. H. Å. R. T." också.

april 03, 2007 2:00 em  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Tack!
J: Satt och hoovrade ovanför delete-tangenten på just den formuleringen, men sen tyckte jag den var ganska punk i sammanhanget så den fick vara kvar.

april 03, 2007 3:02 em  
Blogger Jonas skrev...

Konrad is a punk rocker. A. Punk. R. O. C. K. E. R.

april 04, 2007 10:06 fm  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Nu är du elak. "Så. Jävla. Hårt." är ju visserligen lite trött kvällstidnings-prosa, nån slags förlägning av ensamma raden, men det är ju ändå ett förstärkningsgrepp. Och punktera ord har jag aldrig gjort!

april 04, 2007 10:12 fm  
Blogger Jonas skrev...

Nä, jag vet. Det var elakt. Men äsch, här ska inte jag sitta och be om ursäkt så fort jag för en gångs skull varit elak. Jag tyckte bara det var lite kul att kvällstidningsprosa i vissa sammanhang kan förvandlas till punk...

april 04, 2007 3:51 em  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Häpp! Vad har vi sagt om brasklapparna?!! Antingen ber du om ursäkt på riktigt eller så håller du dig karaktärsmässigt kvar vid din diss! Jag hade föredragit det senare.
Glad påsk föresten!

april 04, 2007 3:55 em  
Blogger Anne skrev...

Jag tycker att den enkla raden, "Så. Jävla. Hårt.", bryter av snyggt mot de omgivande bisatserna. Dessutom är det så det är att vara längst fram. Hårt.

april 15, 2007 1:52 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Hur det än är med avslutningsraden så önskar jag glad påsk i efterhand. Du förgyllde just en redigeringslektion som jag inte riktigt lyckas få fullt utbyte av. aron

april 18, 2007 7:29 em  
Anonymous david skrev...

Ni har helt uppenbart inte förstått att kvällstidningen är medievärldens punk. I sina bästa stunder. I övrigt: jag kommer förmodligen sörja i flera år framöver att jag inte åkte upp på Umeå Open. Synd att Rockfotos bilder var så bra, det gjorde bara förlusten så mycket mer smärtsam.

april 19, 2007 2:28 fm  
Blogger Martin skrev...

Just nu står jag bakom disken i en butik på Folkungagatan i Stockholm. Vi gör textiltryck. Folk kommer med löjliga texter eller den fulländade semesterbilden och vill ha dem på ett klädesplagg. För 10 minuter sedan frågade en kvinna om jag kunde trycka ett bandnamn på en tröja åt hennes 12-åriga son. Tyckte att namnet klingade bekant på något vis. Och visst fan var det Final Exit det skulle stå på tröjan. Har aldrig hört bandet eller ens besökt Umeå men visst känner jag till Final Exit. Dagens informationsteknik binder oss samman. Tack för en läsvärd blogg!

oktober 03, 2007 12:34 em  

Skicka en kommentar

<< Hem