onsdag, maj 14, 2008

Läs- och länkvärt


Pascal Dangin har koll på kurvorna.

Den här New Yorker-artikeln (omskriven här) om Pascal Dangin, världens främste fotoretuscherare, som fixar finnar och svarvar benen på filmstjärnor och fotomodeller, var mycket läsvärd. En kittlande insikt i magasinsvärldens mer oomtalade delar.
Det som var mest fascinerande var hur den här killen, som aldrig blir bylinekrediterad i tidningarna han jobbar för (i princip alla stora: Vanity Fair, Vogue, W, y'nameit), ändå verkar ha en sådan oerhörd makt över slutresultatet. Hur vissa fotografer helt enkelt bara lassar över ett gäng råfiler för honom att fixa till, skala om och ändra färgställningar på. Eller hur han faktiskt sitter med, som nån sorts assistant director, på vissa photoshoots för att hjälpa fotografen med vinklar och disposition. Eller hur han lägger till hela bakgrunder i vissa bilder – bestående av, till exempel, en parisisk gata, som givetvis även den är retuschad och tillfixad, breddad och uppimpad med en neonskylt.
Också kul att läsa om hans källargrotta till arbetsrum, där han jobbar sent inpå nätterna och som han kallar Las Vegas, »because it’s always the same weather, it’s always the same time. It’s always seventy degrees. If it rain, shine, snow, we don’t know.«

***

Anna Hellsten är tillbaka. Jag vet att jag dissade henne för sina ständiga brasklappar i ett inlägg för drygt ett år sedan, och kanske är det just det hon syftar på i inledningen av sin bloggcomeback, men det spelar ingen roll. Det var så underbart att läsa henne igen. I sina bästa stunder, med sina långa stycken och ringlande meningar, är hon verkligen en svensk Joan Didion.
Anna, kom tillbaka snart igen.

***

Karin Rebas, som har bra drag i bloggen nuförtiden, visar ett hysteriskt roligt och likaledes skrämmande O'Reilly-klipp, där han hävdar, helt uppenbart utan grund, att »the institution of marriage in Sweden has collapsed!«

1 Kommentarer:

Blogger Jonas skrev...

"There's a kind of richness to the pixelation"! Lysande!

maj 15, 2008 3:48 em  

Skicka en kommentar

<< Hem