onsdag, april 30, 2008

Excentrikern


»Hela mitt liv är ett misstag!« – Philippe Starck

Mycket underhållande porträtt av Philippe Starck i senaste numret av Men's Vogue (på nätet här).
Trots att han är en av formvärldens allra största kan jag inte påminna mig om att jag någonsin läst en ordentlig profil på honom. Här får man dock hela storyn, förpackad i finlirig amerikansk magasinstradition, fotograferad av Jonas Karlsson.
Vi får bland annat veta att han har tjugoen (21!) hus runt om i världen, att han reser runt i en privat jet med plats för en rigorös sängplats och utrymme för en av hans 17 motorcyklar, samt att han tackar nej till 95 procent av alla jobberbjudanden och trots det jonglerar med uppåt 300 projekt åt gången.
På sitt bröllop förra året, hans fjärde, fick samtliga gäster bära Philippe Starck-masker under cermonin, och istället för vigselringar hade han smusslat in i en tatuerare som ristade in en svart cirkel på brudparets respektive underarmar (»mer permanent än smycken...«).
Och när han beskriver hur en vanlig arbetsdag ser ut svarar han att han vaknar med solen, för att sedan »make love, I stay in bed, dreaming, and when I know it's good, I jump to the closest table to sketch. I have always small tables, less that two meters from the bed. I work until one p.m. After, organic and vegetarian food, then sex, nap.«
Det är denna typ av excentriska anekdoter som får en att förlåta att han numera alltjämt framstår som en plågsam karikatyr på sig själv, med ständiga uttalanden om att »designen är död« och att vi inte behöver fler prylar, bara för att sekunden senare presentera ytterligare en stol eller en badrumsblandare.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem