tisdag, mars 10, 2009

Ett romantiskt och något storstadsskadat nedslag i Malmö

Lazy days i Möllan.

Så märkligt, detta att ha levt i 27 år, besökt New York och Milano, Los Angeles och London, bekantat mig med gathörn och kaféer, barer och bokhandlare, tidningsbutiker och trendrestauranger på platser hundratals mil från Sverige – och ändå ha en helt outforskad och obesökt stad bara en timmes flygresa söderut.
Ni som följer mig på Twitter, eller möjligtvis klickar in här och läser mikroblogg-feeden till höger, vet redan att jag spenderat helgen i Malmö. Ett infall, ett fyllesnack med en polare som blev en minisemester i mars.
»Du måste se Malmö«, skränade Knasse nån kväll i januari.
Nu är jag förälskad.

Det krävdes nog en ingång. Hur annars hade jag hittat fram till Möllevångstorget, till Simpan, Volym och På besök. Man hade ju inga som helst referenser innan. Att resa till New York för första gången handlar ju till 70 procent om att bara bekräfta det man redan vet om stan. Om Malmö har jag inte läst några romaner, inte sett några filmer, knappt ens hört någon prata om den – tills Knasse började tjöta för något år sedan.
Så unika kvarter där i Möllan (eller säger man Möllan?). Som ett svenskt Willamsburg eller Venice Beach. Samma avslagna lugn, samma kontrast mellan hipsternissar och natives. Det finns fortfarande, trots det Riche-trånga barhänget på Tempo, fortfarande en ruffighet, en blandning av etniciteter och energier. Mitt älskade stockholmska Södermalm, eller i alla fall Sofo, är ju nånstans, faktiskt, söndergentrifierat vid det här laget.
I Malmö klev jag in på Mini Sweet Livs, köpte ett packe batterier för 20 kronor, och hann knäppa en endaste bild innan digitalkameran dog. Gick in på en annan butik (Bagdad Livs?), köpte ett nytt packe 20-kronors-dubbel-A, och kunde alldeles precis starta kameran innan den dog.
Längs en gata, bort mot Jesusparken, låg de obskyra teknikbutikerna och mobiltelefonupplåsarna (»99 kr!«), nedkluddade med grafitti, rutorna sönderslagna.

Knasse påpekade att man i Möllan hittar alla människor som försvunnit från scenen, gett upp surret kring sina respektive kretsar i Stockholm eller Umeå, och bara liksom gone dark.
En annan av mina guider menade att det i Malmö saknas den där yttersta driften hos människorna – perfektionisterna, over-the-top-nördarna, är i Stockholm – vilket kanske kunde förklara den något dynamiska inställningen till service jag upplevde på ställen som Simpan och På besök.
Middagen på Volym, dock, var alldeles utmärkt orkestrerad av någon gammal Liberator-medlem.
I shall return.


KB i bakgrunden. Brunchen där, på Vinylbaren, gick inte av för hackor.

7 Kommentarer:

Blogger Martin Degrell skrev...

Möllan, ja. Eller till och med "po".

Sen det här:

"Så märkligt, detta att ha levt i 27 år, besökt New York och Milano, Los Angeles och London, bekantat mig med gathörn och kaféer, barer och bokhandlare, tidningsbutiker och trendrestauranger på platser hundratals mil från Sverige – och ändå ha en helt outforskad och obesökt stad bara en timmes flygresa söderut."

Det är något som tyvärr du delar (men inte nu längre!) med stora delar av medie/kultur-folket i Sthlm. Man hittar som i fickan i Park Slope eller Shoreditch, men har ingen aning om hur man tar sig från Centralen till Möllan.

mars 10, 2009 6:48 em  
Blogger karin skrev...

Sympatiskt med den här Malmökärleken, tycker jag. Jag tyckte ofta när jag bodde där att Malmö kändes mer som en förort till en riktig storstad - ja, typ Brooklyn - än en halvstor svensk stad. Nu har jag kanske en romantiserad bild eftersom jag flyttat ut... men fler borde upptäcka stan!

mars 11, 2009 10:13 em  
Anonymous knas skrev...

Jag är så säker en bekräftat inavlad västerbottning överhuvudtaget kan vara på någonting (on the spinning and forgotten cinder of this earth, o lost) att vi käkade på restaurangen Volym, ska-basist och hyvönen-lookalike inkluderad.

mars 15, 2009 5:26 fm  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Ändrar Vinyl till Volym.
"I Möllan" låter jag stå kvar.

mars 15, 2009 12:25 em  
Anonymous sara skrev...

Gör det men man säger PÅ Möllan, tror att det kommer från Möllevångstorget som torget heter där men ofta kortas till Möllan. Men visst e Malmö ljuvligt! Gav stan drygt två år av mitt liv, oförglömligt!

mars 31, 2009 7:46 em  
Anonymous Anonym skrev...

När kommer ditt nästa blogg inlägg?Mkt länge emellan dom nu.
Film och tv tyckande tack! Mer mer mer!

maj 04, 2009 11:23 em  
Blogger Cesar skrev...

Mycket riktigt, det heter PÅ Möllan som är en förkortning av möllevångstorget.
Välkommen tillbaks till Volym, förresten!

/Den "gamle" ska-basisten

oktober 13, 2009 5:20 em  

Skicka en kommentar

<< Hem