onsdag, januari 07, 2009

n'Enquist


Per Olov – hårdast i författarsverige.

Medan Stockholms samlade musik- och modemaffia släpar sin kollektiva Whyred-rumpa till Grammisgalan sitter jag på Taco Bar på Kungsgatan, mitt emellan två kontorspass, och läser P.O. Enquist.
Det har tagit sin lilla tid för mig att ta mig an honom. Tror jag läst första sidorna ur Lewis Resa tre gånger utan att komma in i den. Men nu har jag gett mig den på att klämma julklappsboken Ett annat liv – och det går! Alldeles utmärkt!
Visst finns det något oerhört kärvt i hans språk som vid allra första anblick ter sig ogenomträngligt, men så snart jag kommit in i det förstår jag varför jag alltid trott att detta var viktigt för mig.
Dels finns där förstås en mycket väl dold och mycket norrländsk humor som liksom ligger och ruvar i bakgrunden – man måste hitta den själv. Men framför allt handlar det om den norrländska bakgrund han tecknar. Den är ju rent parallell med min egen släkts! Alla skildringar av pingströrelsen: hur sporten var synden, hur dansen var synden. Så sent som i julas berättade en äldre släkting för mig om hur dennes syster, i ett ögonblick av skräck för vad som skulle hända henne på domedagen får man förmoda, bett om sina synders förlåtelse på söndagsgudstjänsten – för att hon hade gått på bio!
Och tror mig, det finns fler, och betydligt mer graverande, exempel på hur »synden« kuvat min familj genom åren.

Denna del av min släkts historia – för att inte tala om den svenska historien – har jag varit nyfiken på ända sedan 20-årsåldern, när jag på allvar började reflektera över hur min egen uppväxt, på fredagsmöten med jämnåriga Pingsvänner och ett tjugotal kyrkliga läger, påverkat mig.
Jag har alltid tänkt att P.O skulle vara ingången till en mer djuplodande fördjupning. Och ja, cirka 80 sidor in i Ett annat liv verkar det stämma. Det blir Lewis resa nästa (möjligtvis efter att ha klämt klart den där Ferris-boken), som ju ska vara den defintiva skildringen av den svenska pingströrelsen under 1900-talet.

Föresten tror jag rubriken här uppe är satt fel. n'- och a'-prefixen ska väl vara på förnamnen, inte efternamnen?
n' är maskulint, a' är feminint.
Som mormor, vila i frid, brukade säga: a'Emma och n'Johan!

6 Kommentarer:

Blogger Lovisienstadt skrev...

Oh, du kommer känna hela din barndom och din släkts rötter rusa mot dig, ryckas upp från marken och nästan kväva dig när du läser Lewis resa. Den är snäppet bättre än fantastisk!

januari 08, 2009 3:38 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Tycker att den känns lite för tung...gillar Lewis resa men upplever inte att Norrland känns så mörk.Hope you enjoy!

januari 08, 2009 10:52 fm  
Anonymous Karin skrev...

Jag funderar på att läsa PO någon gång efter Yates och Heberlein och, tja, en drös till, men i alla fall: måste man vara norrlänning för att uppskatta den till fullo, tror du?

januari 09, 2009 3:17 em  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Det tror jag verkligen inte. Det finns ju däri en hel del ord som tillochmed jag har svårt att förstå.
Däremot är det det norrländska för mig, just nu, den stora behållningen.
Men det finns massa annat gött att njuta av.

januari 09, 2009 7:04 em  
Anonymous Peter skrev...

Plöjde inte du igenom Ferris på en vecka förut? Eller stötte du på samma problem som jag?

januari 10, 2009 6:33 em  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Nej, jag fastnade efter en tredjedel eller så. Vill fortfarande läsa klart. Men precis som du var inne på så är det som om, i alla fall hittills, de små storysarna lyfter till något större.

januari 10, 2009 7:38 em  

Skicka en kommentar

<< Hem