fredag, augusti 08, 2008

Föreställningsförmåga


Får man fråga hur gammal ni är, Claire?

Har börjat läsa Claire Messuds The Emperor's Children, en sisådär 12 år efter att den hissades till skyarna av tidningen Rodeos bokcirkel.
Än är jag bara femtio sidor in, och visst verkar den lovande, men efter dessa femtio sidor kommer jag på mig själv med att vilja googla hela Claire Messuds liv. Jag kliver upp ur sängen klockan två på natten för att jag bara måste ta reda på vilket år hon är född. Det hade något att göra med exakt hur nära trettiostrecket hon var.
Varför är det så, att författare vill man liksom veta så mycket som möjligt om, medan filmskapare kan vara totalt blanka ark?
Särskilt ålder verkar vara av största vikt. Som om det skulle ha en viss innebörd huruvida Claire Messud skrev boken när hon själv var trettio, eller tio år efter, eller bara är en gammgumma som inbillar sig fram hur New Yorks hippa trettionåntings beter sig.

Apropå böcker, och apropå att vara sent på bollen, gick jag och köpte den här Atlas Litterära Tillägg häromdagen. Det var på en av mina sneak-away-stunder på Hedengrens jag brukar unna mig på luncherna ibland.
Den var fin och alldeles utsökt fanzinig – särskilt det där att man var tvungen att sprätta upp sidorna för att kunna läsa den. Och Peter Fröberg Idling verkar vara en riktigt skarp redaktör.
Anne Swärds femtiosidiga samtal med Peter Kihlgård fastnade mest. Har inte läst nån av deras böcker, men den här Kihlgård, en mycket seriös och slight full-of-himself-författare, sa en del kul grejer:
»[Man träffar ofta] människor som uppenbart saknar föreställningsförmåga. Det är de som tittar på en som vore man en idiot, därför att människor utan föreställningsförmåga kan inte föreställa sig föreställningsförmåga. Det är en sanning, som man måste gå med på. Och det är otäckt.«
Extra roligt blir det av att Anneli Jordahl (som enligt egen utsago läser en bok om dagen) totalt avfärdar Kihlgård, lite sådär snyggt i förbifarten, i slutet av tidningen: »Skickligt skrivna och hyllade böcker visar sig ofta skramla tomt, som Peter Kihlgårds omtalade Kicki & Lasse.«
Kulturkoftebonanza!

Claire Messud är 44, by the way. The Emperor's Children kom ut 2006 och utspelar sig 2001. Do the math...

6 Kommentarer:

Blogger A.M.O. skrev...

Nämen du om någon verkar ju alltid ha koll på just filmskapare, så jag blir lite förvånad när du skriver att du vill veta mer om författare...

augusti 10, 2008 9:20 em  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Ja, fast när det gäller filmskapare och skådespelare handlar det ju nästan uteslutande om vad de gjort tidigare, hur deras estetik har utvecklats, etc.
Min poäng var att när det gäller författare är det det konkret självbiografiska man vill år.
Jag tror inte jag vet nånting om Al Pacinos privatliv, mer än att han blev pappa väldigt sent.

augusti 12, 2008 9:37 em  
Blogger Aron skrev...

Ja det börjar väl bli dags för dig att planera lite inför din egen generationsroman. Om du vill följa dina egna normer vill säga :-)

augusti 13, 2008 10:44 fm  
Anonymous claes skrev...

Konrad! Ramlade på din blogg nu som först — givetvis via mitt eget namn. Gillar det du skriver och delar dina åsikter i mycket — bland annat om arkitekturen förstås, men också om att det är obegripligt att Johan Croneman plötsligt blivit allmänt erkänd som en "vass penna". Varför? Bengt Ohlssons romaner har jag inte ens försökt läsa. Det skulle aldrig falla mig in. Jag har inte tid. Däremot köpte jag "Kicki & Lasse" och försökte läsa på planet härom veckan. Jag kom cirka 60 sidor — ungefär så långt jag brukar härda ut med dåliga böcker. Obegriplig!

Allt gott!

Claes Britton

september 05, 2008 11:52 fm  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Claes! Kul att ha dig här. Har följt dig en länge och blir givetvis smickrad av att du gillar det du läser.
Välkommen åter!

september 08, 2008 3:17 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det kommer jag absolut att göra. Det är kul för mig att läsa en yngre skribent med liknande inställning som jag själv. Jag gillar att du säger vad du tycker utan en massa om och men och å ena sida det, å andra sidan det. Förfall aldrig till politisk korrekthet! Vi ses säkert någon gång framöver också.

Allt gott än en gång tills vidare!

Claes

september 08, 2008 10:50 em  

Skicka en kommentar

<< Hem